Η χρονιά που πέρασε (2022-2023) ήταν πολύ πλούσια σε ιδέες και δράσεις!! Οι βιωματικές εξορμήσεις με τη Β΄ Λυκείου στα κοντινά στο Λιδωρίκι χωριά, μας έδωσαν την ευκαιρία να περιπλανηθούμε στο χώρο και το χρόνο! Οι εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν εκτός σχολικού ωραρίου, με τη συνδρομή και τη βοήθεια των γονέων των μαθητών μας, που ανέλαβαν τη μεταφορά τους. Τους ευχαριστούμε για ακόμα μία φορά και από τη θέση αυτή.

Η πρώτη μας επίσκεψη ήταν στη Σκαλούλα! Σ’ ένα εγκαταλελειμμένο χωριό, όπου μιλήσαμε για στοιχειά και φαντάσματα!! Αφορμή ήταν ένα ακτινωτό αλώνι, «που το πάτωμά του μοιάζει με αστέρι, για να το βλέπουν τα ξωτικά που πετούν στον αέρα  ψηλά. Το έχουν για σημάδι εκείνα.» (Π. Βελτανισιάν, …το φεγγάρι είχε φτάσει στο γέμισμα και είχε έρθει κοντά στ’ αλώνι, Ασσόδυο, 10 Σεπτεμβρίου 2022). 

Η δεύτερη επίσκεψη ήταν στην Πεντάπολη! Επισκεφτήκαμε το μνημείο του Ε.Κ. Αναγνωστόπουλου, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία. «Στις 13 Αυγούστου [1921] στη μάχη του Καρά Τεπέ έπεσε ηρωικά ο Ανθυπολοχαγός Αναγνωστόπουλος Ευθύμιος του Αθανασίου από τη Σκαλούλα Δωρίδας. Τον είδα νεκρό σε μια σκηνή μαζί με άλλους νεκρούς αξιωματικούς. Τα δυο θαυμάσια λαγωνικά του, που τα καμάρωνε, κυκλοφορούν έρημα ανάμεσα στους στρατιώτες». (Α. Γ. Δημόπουλος, Η Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922. Όπως την έζησα ως στρατιώτης, Αθήνα 1982, σελ. 40). Στη συνέχεια, με αφορμή τον αρχαίο πύργο στην πλατεία του σχολείου, συζητήσαμε για τις φρυκτωρίες και τους πύργους κατά την αρχαιότητα. Με οδηγό μας τον Αισχύλο, ακολουθήσαμε επί χάρτου τη διαδρομή των σημάτων φωτιάς από την Τροία στις Μυκήνες, μετά την πτώση της πρώτης…

Η τρίτη μας επίσκεψη ήταν στο Μαλανδρίνο! Είδαμε τμήματα της οχύρωσης της αρχαίας πόλης των Λοκρών Φύσκος. Πιθανώς από τον 4ο αι. π.Χ. και με βεβαιότητα από το 167 π.Χ. η πόλη Φύσκος αποτέλεσε την έδρα του Κοινού των Εσπερίων Λοκρών και βασικό μέρος ανίδρυσης ενεπίγραφων λίθων με αποφάσεις για την απελευθέρωση δούλων (Ν. Πετρόχειλος, Η Χώρα των Εσπερίων Λοκρών, περ. Αρχαιολογία, τεύχος 124, 2017). Στη συνέχεια με φόντο το Κατάστημα Κράτησης του Μαλανδρίνου μιλήσαμε για μια όπερα! Το Fidelio είναι η  μοναδική όπερα του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν (1770 – 1827), η οποία αφηγείται πώς η Λεονώρα, μεταμφιεσμένη σε δεσμοφύλακα με το όνομα «Φιντέλιο», σώζει τον σύζυγό της Φλορέσταν από τον θάνατο σε μια πολιτική φυλακή. Η πρεμιέρα του «Φιντέλιο» στην Ελλάδα δόθηκε στις 14 Αυγούστου 1944 στο Ηρώδειο από τη Λυρική Σκηνή, με τη νεαρή τότε Μαρία Κάλλας στο ρόλο της «Λεονώρας».

Τελευταία μας επίσκεψη οι Καρούτες, με αφορμή την ομώνυμη μάχη που διαδραματίστηκε στις 5 Αυγούστου 1944. Η Μάχη στις Καρούτες αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς στην αντιστασιακή δράση των Ελλήνων εναντίον των Γερμανών κατακτητών. Στη συνέχεια, για ακόμα μια φορά, στοιχειά, προκαταλήψεις και άλλες περίεργες ιστορίες έκαναν την εμφάνισή τους! Γεφυρώνοντας τις δράσεις της Β΄ Λυκείου, και συνδέοντας τη Μνήμη με το Νερό, τελευταίο μας κείμενο ήταν το κεφάλαιο «Το νερό θυμάται», του Κ. Μπερτσιά. Από αυτό σταχυολογούμε: «Είστε τυχερός! Ξέρεις τι ευλογία είναι το κάθε ποτήρι νερό που πίνεις να έχει μέσα την πατρίδα σου; … Το νερό, έλεγε ο παππούς μου, έχει μνήμη, θυμάται …» (Κ.Γ. Μπερτσιάς, Θαμμένα όνειρα, ζωντανές αναμνήσεις, εκδ. Οροπέδιο, Αθήνα 2021, σελ. 182-183).

Μέσα από τις βιωματικές εξορμήσεις επισκεφτήκαμε διάφορα άγνωστα ή λιγότερα γνωστά μέρη της ευρύτερης περιοχής, διαβάσαμε πολλές ιστορίες, γελάσαμε, φωτογραφηθήκαμε και … φάγαμε μπισκότα, κουλουράκια, κριτσινάκια!! Στην τελευταία μας εξόρμηση φάγαμε και την εξαιρετική πίτα της κας Βιβής Κολοκυθά, μητέρας της μαθήτριας Σοφίας Κρικέλα, την οποία και ευχαριστούμε!

Συντονιστής: Γιάννης Χαιρετάκης

Μαθήτριες και μαθητές: Ε.-Σ. Βλαχοπάνου, Ε. Γκίκας, Π. Γκόλφης, Μ. Κοκμοτού, Σ. Κρικέλα, Σ. Μάνα, Λ. Νικολλάι, Κ. Ντόι, Ε. Πανοβασίλη, Η. Σταυρόπουλος, Α. Τσιάντας.

Συμμετέχοντες καθηγητές: Μ.-Ν. Χατζοπούλου, Αικ. Καρέτσου, Α. Παπαδόπουλος

Categories:

Tags:

No responses yet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *